Article

Bispebjerg Hospital: Bedre billedkvalitet baner vej for bedre udredning

Bispebjerg Hospital i København er det første sted i Danmark, som har indkøbt og afprøvet ultralydsscanneren, LOGIQ™ E10, fra GE Healthcare. Efter 5 måneder er overlæge Ole Holm fra røntgenafdelingen er godt tilfreds: Billedkvaliteten kan næsten ikke blive bedre.

LOGIQ-E10_Bispebjerg_Ole_Holm.jpgOle Holm, Overlæge på røntgenafdelingen, Bispebjerg Hospital.

Røntgenafdelingen på Bispebjerg Hospital er – som de tilsvarende afdelinger på alle øvrige sygehuse rundt om i landet – et travlt sted. Her foretages dagligt talrige scanninger, hvortil kommer et varierende antal akutte opgaver i vagttiden. Det er ikke kun hospitalets sengeafsnit, som betjenes, men også ambulatorier foruden en lang række praktiserende læger i Region Hovedstaden.

”Ultralydscannerne er nogle af de helt centrale værktøjer i hverdagen her på vores afdeling, og derfor stiller vi selvfølgelig store krav til både robusthed og kvalitet, når vi skal forny vores apparatur. Det skyldes også, at vi fungerer som en slags kvalitetssikring for de kliniske afdelinger her på hospitalet, hvor mange har deres egen lille scanner stående. Når fx kirurgisk afdeling er i tvivl eller har behov for at få bekræftet en mistanke om, at Fru Jensen rent faktisk har galdesten og galdestase, så kommer de til os,” siger Ole Holm.

Afdelingens nye LOGIQ™ E10 ultralydscanner fra GE Healthcare er indkøbt til at fungere som en all-round-scanner, der både skal håndtere muskuloskeletale og abdominale opgaver samt kontrastundersøgelser. Hertil kommer bl.a. elastografi-undersøgelser af organer, som fx kan afsløre, om der er tegn på begyndende skrumpelever.

LOGIQ-E10-Bispebjerg_Ole_Holm1.jpg

Sublim billedkvalitet

En af forbedringerne ved LOGIQ™ E10, er den nye beamformer-teknologi cSound™ kombineret med XDclear transducere, der kan levere en bedre billedkvalitet i forhold til tidligere2.

”Jo bedre og skarpere billedkvaliteten er, jo bedre er naturligvis muligheden for at foretage en korrekt udredning – i hvert fald hvis man kan håndtere den betydelige mængde billedinformation, som denne scanner producerer. Nogle cancertyper ligner det omkringliggende væv meget, og derfor kræver det en god billedkvalitet med en høj opløsning at fange de fine detaljer. Det kan denne scanner levere. Jeg vil faktisk ikke tøve med at kalde billedkvaliteten for helt sublim,” forklarer Ole Holm.

LOGIQ-E10-Bispebjerg_Ole_Holm-2.jpg

Med den næste generation af avanceret GPU hardware-teknologi kendt fra spilelektronik og føreløse biler, leverer den LOGIQ™ E10 en ekstraordinær billeddannelse gennem den nye cSound™ imageformer. Med 10 gange mere processerkraft og 48 gange større dataoutput sammenlignet med traditionel ultralyd, indsamles betydeligt flere data, der anvendes til at skabe hvert billede og LOGIQ E10 giver et billede i realtid med mange flere detaljer end tidligere1.

Ud over billedkvaliteten og scannerens holdbarhed har også brugervenligheden været et afgørende kriterium for Ole Holm og hans kolleger. Mens Ole Holm selv og 3-4 kolleger er daglige superbrugere, er der også en række andre brugere, ikke mindst de uddannelsessøgende læger, som løbende bruger scanneren.

”Det nytter selvfølgelig ikke, at billedkvaliteten er helt i top, hvis maskinen samtidig er besværlig at betjene. Der er mange forskellige læger, der skal bruge maskinen i vagterne, og som ikke har tid til at studere manualen først. Vores oplevelse er, at denne scanner fungerer på en meget intuitiv og enkel måde for alle, som er vant til at betjene ultralydscannere. I stedet for at trykke på sytten knapper kan vi ofte nøjes med en eller to. Det er med til at øge maskinens tilgængelighed og dermed også med til at øge den nytteværdi, vi samlet set får ud af vores investering,” siger Ole Holm.

"Vores oplevelse er, at denne scanner fungerer på en meget intuitiv og enkel måde for alle, som er vant til at betjene ultralydscannere. I stedet for at trykke på sytten knapper kan vi ofte nøjes med en eller to," siger Ole Holm, Overlæge på røntgenafdelingen, Bispebjerg Hospital

LOGIQ-E10-Bispebjerg_Ole_Holm-3.jpg

Nødvendig service

Røntgenafdelingens betydning for hospitalets daglige drift og produktivitet har bevirket, at Ole Holm har set grundigt på den service, der indgår som en del af købet. Det handler dels om at få apparaturets opsætning til at matche de typiske behov på afdelingen. Og dels om sikkerhed for, at hvis apparaturet skulle fejle, så er hjælpen nær.

”Jeg synes, vi har mødt stor velvilje fra GE Healthcare, hvad dette angår. I forhold til scannerens tekniske specifikationer er servicen-delen af en ny investering måske umiddelbart mindre spændende, men dog mindst lige så vigtig. Det er vanskeligt at løse vores opgaver, hvis en af scannerne går ned. Så bliver vi lynhurtigt en flaskehals for hele hospitalet, hvilket selvfølgelig ikke er acceptabelt.”

”Derfor er det vigtigt for os at vide, at vores leverandør hurtigt kommer med en erstatningsmaskine, hvis en scanner skulle strejke. Det sker heldigvis sjældent, og vi har ikke haft nogen børnesygdomme med denne scanner, selv om vi er de første i landet til at bruge den. Men denne sikkerhed er alligevel vigtig.”


1, 2) Sammenlignet med tidligere ultralydsscannere fra GE Healthcare. (LOGIQ E10 - www.gehealthcare.com, 2018, JB61552XE)

Interview med overlæge Ole Holm, Røntgenafdelingen, Bispebjerg Hospital, februar 2019.